Dato: 12. august 2023
Tid: 13:30
Beliggenhed: Inersuaaraq
Gratis
Tilladt for alle

 

10 Arktiske artister

10 Arktiske sange

10 Arktiske samfund

Et Pan-Arctic vision

  

Pan-ArcticVision 2023 streamet fra Vadsø (NO)

Arktis har altid været ekstremt. Alle de vilde, smukke og umulige ting sker nordpå. Nu ønsker vi dig velkommen til et nyt storslået eksperiment - 10 arktiske kunstnere fra 10 arktiske samfund (fra Alaska til Grønland til Båtsfjord) samles for at fremføre 10 arktiske sange for et fantastisk arktisk publikum -

Intet som dette er nogensinde sket før - Slut dig til os med en løftet knytnæve for en ny vision af Arktis -

Lad os forene Norden i sang!

Baggrund

Ser man på verdenskortet, kan man få det indtryk, at Arktis består af nogle få spredte hvide prikker i verdenskanten; usammenhængende, uvigtig, ubeboet. I virkeligheden er de områder og folk, der ligger i nord, forbundet, både geografisk, kulturelt og politisk. De deler det samme historiske og geopolitiske udgangspunkt: De er alle en del af moderne nationalstater, der løber fra nord til syd, med hovedstaden beliggende i syd.

Den politiske magt er placeret i syd, den økonomiske magt er placeret i syd, definitionsmagten er placeret i syd. I Arktis er det meste af kommunikation og kontakt orienteret inden for nationalstaterne - nord til syd. Forbindelsen øst til vest er begrænset, ikke mindst i dag, hvor den nuværende internationale situation har returneret en politisk kløft til det cirkumpolære nord. Både politiske og kulturelle samarbejdsinstitutioner, f.eks. Arktisk Råd eller Arctic Arts Summit, er ude af funktion, grænser er lukket, og der er international boykot af Rusland.

De arktiske områder deler også endnu en vigtig erfaring: Ikke at kunne deltage i internationale arenaer som OL eller Eurovision under deres eget flag. Alt i alt er der et hårdt behov for at styrke samarbejdet og kontakten mellem folkene og territorierne i det cirkumpolare nord.

Pan-ArcticVision er et svar på dette behov; et nyt initiativ med et erklæret mål om at samle mennesker på tværs af arktis, både oprindelige og ikke-indfødte, for at synge sammen, at bygge pan-arktisk identitet og fællesskab sammen, for at styrke lokal empowerment sammen. Pan-ArcticVision byder velkommen til alle udtalelser, tekster og flag - under sit slogan: Pan-ArcticVision - sang, fællesskab, uafhængighed! Pan-ArcticVision er både et kunstprojekt og et oprigtigt forsøg på at bruge kunstens redskaber til at ændre sund fornuft og forene Norden.

Den allerførste udgave finder sted i landsbyen Vadsø (NO) ved 69 grader nord og online den 12. august 2023 i samarbejde med musikfestivalen Varangerfestivalen. Kun tiden vil vise, om dette kan blive en tilbagevendende begivenhed, en konceptuel nomade, der bevæger sig gennem det cirkumpolære nord. Denne endnu uudforskede mulighed tilføjer en utopisk dimension til projektet, et ekstra lag, der yderligere udvider visionen om Pan-Arctic gennem tid og rum.

Deltagere fra Kalaallit Nunaat, NUIJA

//

Producerene

Pan-ArcticVision is conceived and made happen by NORDTING - The Northern Assembly, an artist run peoples movement for artistic empowerment of the Arctic.

————-

Producer:

Hege Pålsrud

hegepalsrud@gmail.com

Phone: +47 952 69 965

Kunstnerisk instruktør:

Amund Sjølie Sveen

amund@nordting.no

Phone: (+47) 95106322

Produceret i samarbejde med:

Varangerfestivalen, Vadsø (NO)

I samarbejde med:

- Anchorage Museum, Alaska (AK, US)

- Yukon Arts Centre, Whitehorse (YU, CA)

- Music Yukon, Whitehorse (YU, CA)

- Katuaq, Nuuk (GL)

- Nordens hus, Føroyar (FO)

- Hiljaisuus ry, Kaukonen (FI)

- Pikene på Broen, Kirkenes (NO / RU)(contact to Russian exile artists)

Støttet af:

- Norwegian Arts Council

- Nordic Culture Fund

- Nordic Culture Point

panarcticvision.org

https://www.facebook.com/panarcticvision/

https://www.instagram.com/panarcticvision/