Grønlands kunstskole blev oprette af kunstnerne Hans Lynge og Bodil Kaalund som grafisk værksted i 1972 i den gamle nedlagte badeanstalt i Nuuk. Efter en beskeden start som et grafisk værksted har skolen fastholdt og udvidet sine kunstneriske mål og intentioner om professionel undervisning.

I 1981 blev kunstskolen etableret som institution under Grønlands hjemmestyre med en etårig grunduddannelse inden for kunst. Gennem årene har kunstskolelederne været udøvende kunstnere: Hans Lynge, Emil Rosing, Ejnar Heilmann, Jessie Kleemann og siden 1991 - 2020 Arnannguaq Høegh og nuværende fungerende leder er Peter Kristiansen.

Der optages fem nye elever hvert år, hvor kunstskolerådet vurderer på grundlag af indsendte værker. Eleverne gennemgår undervisning i tegning, farvelære, akvarel og akrylmaleri, skulptur, mixed medie og grafiske trykkemetoder såsom højtryk, plantryk eller dybtryk. Elevernes færdige værker udstilles for befolkningen i Katuaq i juni måned. Gæstelærerne, som er kunstnere fra ind- og udland, har en stor betydning for deres tekniske færdigheder og som åndelig inspiration. De styrker den enkelte kunstner og den Grønlandske kultur.

Siden starten i 1981 har kunstskolen været rugekasse for omkring 196 unge kunstnere fra hele Grønland. Af det mest sprogkyndige i Dansk og Engelsk har mange taget en videregående uddannelse i udlandet: Danmark, Sverige, Norge, Finland, England, Island, Canada og USA.

Kunstskolens nuværende lokaler på John Møllers vej lever ikke op til nutidens krav – og har ikke gjort det i mange år. En planlagt flytning til kulturhuset Katuaq blev efter en politisk beslutning henlagt i 2000. drømmen om et professionelt tilholdssted for ”Grønlands Kunstakademi” står hen i det uvisse.

Følgende elever vil udstille værker ved årets udstilling:
-Uiloq Johansen
-Nivikka Abelsen
-Mina N. Benjaminsen
-Naja Poulsen
-Nicoliinnguaq Cortzen (Nico)

 

 

Naja Poulsen. 22 år.  Nanortalik Nuumi peroriartornikoq.

Qalipaatit, nunarsuarmiitut silarsuarmiitullu sunaluuniit, assit, inuit timillu, uumasut, sunaluunit isumassarsiffigisarpakka.

Jeg bliver inspireret af farver, Universet og rummet alt mulig ting, Billeder, Mennesker og krop, Dyr.

 

 

Nivikka Abelsen 20år, 3922 Nanortalik.

Angalaneq, pinngortitaq, avatangiiseq, illoqarfiup iluani, eqqumiitsuliat, eqqumiitsuliortut qalipaatillu isumassarsiffigisarpakka.

Jeg bliver inspireret af rejser, natur, min omverden, ind i centrum, kunst, kunstnere og farver.

 

 

Mina N. Benjaminsen 55 år Sisimiut Narsami peroriartorpunga.

Nuna pinngortitaq avatangiiserlu ,uumasut, naasut, qanga atortorisimasat isumassarsiffigisarpakka.

Jeg bliver inspireret afnatur og omverden, dyr, blomster, fortidens redskaber.

 

 

Nicoliinnguaq Cortzen 31 år Qasigiannguit, Ililissanilu peroriartorpunga Autitisk trækkertuuvunga

Nuna, Bigfoot, Anime, Manga, Japan, Illullu isumassarsiffigisarpakka.

Jeg bliver inspireret af Natur, Bigfoot, Anime, Manga, Japan og Husene.

 

 

Uiloq Johansen, 21 år, Upernavik

Pinngortitaq, ulluinnarni isigisat allamiit qiviarlugit eqqumiitsuliortullu allat isumassarsiffigisarpakka.

Jeg bliver inspireret af naturen, se daglige ting fra et andet perspektiv og andre kunstnere.

Indlæser ...

Nyhedsbrev og Notifikationer

Indtast email, vi sender email med instruktioner