Datoer

Hvor: Foyer
Periode:

Gratis

Igennem hele mit kunstnerliv har jeg arbejdet i temaer, ikke med noget bestemt formål, blot fulgt diverse tankerækker, som har vist sig at kunne samles i disse temaer, og overordnet er det levende væsener som tanken kredser om, dels i forundring over livets mirakel, stadigvæk, her i den 6. masseuddøen og presset fra klimaforandringerne...kriges, industriens og det konventionelle landbrugs forurening. Den levende verden er SÅ smuk, det er så absurd og faktisk selvmorderisk, at vi mennesker ødelægger så meget, overalt på denne klode.

6 temaer samlet i denne udstilling. Andre temaer findes i mit virke.

A. Digitale myteværker: inuitternes stjernebilleder: Solen/Seqineq Månen/Aningaaq, Venus, Karlsvognen, Sila, Asiaq. En følge af mit researcharbejde med de gamle myter, og at have udført en shamanistisk inuit verdensmodel, og graveret inuitternes stjernebilleder, himmelfigurer på himmelhvælvet. Håber der i fremtiden dukker mere viden op om himlens fortællinger. Kan forestille mig, at der er en samlet fortælling, jeg kan i al fald levende forestille mig flere forløb udfra hvor de er placeret på himlen! Værkerne er en kombination af egne fotos og tegninger, bearbejdet i photoshop.

B. Stråling, uran, brydning i Narsaq, dødelig forurening af naturen, mennesker, ødelæggelse af nuværende og kommende landbrugsjord.

Jeg kan ikke holde tanken ud! Jeg håber at f. eks. Minik Rosings projekt med eksport af gletchermel kan erstatte planerne om at åbne den farlige brydning af radioaktive mineraler. Sydgrønland er SÅ smukt og frodigt et område og kan forsyne landet med landbrugsprodukter. Grønland skal da ikke deltage i ødelæggelsen af jordkloden!

C. MIO-illustrationer: MIOs gode og nødvendige arbejde resulterede i en bog om børns rettigheder, illustrereret af mig med disse akvareller. Et privilegium at få lov til. Udkom i 2017.

D. Meditationsværker: Yoga, plantebevidsthed, vores formødre. Egen undren og undersøgelse af konceptet, ideen. Ved endnu ikke rigtig hvad meningen er? En søgen mod noget afbalanceret, urkraft, værdsættelse af de planter, vi er så afhængige af!? Ville ønske jeg havde mere ro til blot at kunne fordybe mig i denne serie. Tog til Moesgaard Museum og tegnede deres rekonstruerede modeller af vores forfædre. Måske er en af tankerne, og sørgmodighedsfølelse bag disse tegninger, at vi som menneskehed selv snart er fortid? At vi kan være smukke væsener, ikke-destruktive?

E. Foto-triptych-collager: 2 af mine 11triptych fandt plads i transportkassen. To fotos kombineres. De er så vidt muligt en blanding af dansk og grønlandsk motiv, som en naturlig følge af mine egne to gene pools, to kulturer. De to rå fotos kombineres, blendes sammen i photoshop. Ingen farvemanipulation. Den samlede collage består så af 3 sæt i alt. Dejligt at arbejde med farveskalaen, vælge de helt rigtige fotokombinationer ud.

F. Dyrene og Humanimal, dyrene, min gamle kærlighed, sjælenes spejl, vores fødekilder og shamanistiske hjælpere, vores familie. Eftersom de er sjælens spejl, og inuitkulturen er shamanistisk, er disse tegninger udtryk for denne tankegang. Inkl. at dyr og mennesker kan tage hinandens form.

Personlige data
Født 1964 i Brønderslev

Uddannelse: 1990-96. Danmarks Design Skole. 1987-89. Billedskolen i København 1985. Holbæk Kunsthøjskole

Udstillinger resten af året:

– Seest Kirke, myteudstilling i Sognehuset 23. okt -11. dec.

– Arktisk Festival. Arktisk Hus, KBH. Arbejdende stand. 4.-5. nov

– Katuaq, Nuuk. 23. nov.-17. Dec. 2017

– Roskilde Bibliotek, grønlandske kulturdage, gruppe, 17. nov. 2017- 2. jan. 2018 (KBH, Roskilde, Helsingør)

– Grønland NU, gruppe, vandreudstilling 2018-2019

Venlig hilsen
Naja Abelsen