Projektet GREENLAND SPIRIT “Vest møder Øst”, er en projekt, der er blevet til, efter en samarbejde med Katuaq, Kulturhuset i Nuuk. Projektet præsenterer digteren Ole Kristiansen og hans basspiller Jorsi Sørensen sammen med de kendte kor fra Tasiilaq Ingeratsiler, i Tasiilaqs sportshal fridag aften d. 8. Juli. Musikerne fik stående klapsalver for deres enestående og historisk forestilling.

Omkring 500 mennesker fra selve byen og fra bygderne omkring byen kom til Oles forestilling, hvor sangeren sang teksterne, der er skrevet af en lærer og forfatter som har været i Tasiilaq, Villads Villadsen. Oles klassiske stykke er ellers udført med vokaler fra Nukaaka Coster-Waldau, Karina Møller og Miké Thompsen. Koret havde kun 1,5 dage til at lære og øve sangene. Ole sagde, at han var imponeret over hvor hurtigt korene lærte sangene at kende. Senere spillede Ole og Jorsi akustisk deres mere kendte sange.

Koncerten var dekoreret med bannere som er blevet lavet af en fotografer fra Paris MARTI, og er portrætter af grønlandske kunstnere inklusiv Ole, Nukaaka, Karina, Nuka Alice Lund, Gaz Zaa Lung, Nukaq Lyberth med mere.

MARTI samt den Østgrønlandske politikere Iddimanngiu Bianco lavede en præsentation på vegne af GREENLAND SPIRIT, som gik ud på, hvordan man skaber samfund, om styrkelse af den grønlandske identitet, bevaring af sprog og kultur i lyset af klimatiske ændringer og udforskning af den rolle, som kunst og kultur spiller sammen for at stimulere social bevidsthed.

”Vest møder Øst” er på deres 3. uge i Tasiilaq. Den kendte trommedanser Anda Kuitse og skuespiller og maskedanser Varste Berndtsson optrådte i alderdomshjemme og i børnehjemme, og Varsta lavede også en forestilling i gaden med børnene.

MARTI er i gang med at lave en portræt videoer ”VOICES of EAST GREENLAND” med tekniske støtte af Anders Berthelsen, (Made in Nuuk) som kameramand. Lokale musikere, lærere, håndværkere, politikere, fangere, unge samt gamle er blevet interviewet.

Filmen VOICE OF GREENLAND som er blevet lavet i Nuuk i 2015, blev vist i den Østgrønlandske museum Ammassalik Museum. Filmen er kendt for sit ekstraordinære samling af Inuits artefakter. I filmen ses Nukaaka, Angu Motzfeldt, Miki Jensen, Upaluk Poppel, Kimmernaq Kjeldsen, Pivinnguaq Mørch, Varna Nielsen og Lu Aqqalu.

Hvis alt går efter planen, er det planen at projektet skal videre til Ittoqqortoormiit i efteråret 2016, og det skal være i samarbejde med Ann Andreassen og Børnehjemmet i Uummannaq.

Mange tak til alle Østgrønlændere for deres varme velkomst.

Billederne er taget af MARTI PHOTO: