Omkring 1000 gæster deltog på årets festival, der fandt sted for femte gang i træk med en publikumsstigning på 20% i forhold til sidste år. Qooqqut Festival samler grønlandske kulturtraditioner og musik med input fra Canada og Norden. Mange familier benyttede sig af lejligheden til at være sammen om en kulturoplevelse med fællesskabet i højsædet.

FÆLLESSKAB I FJORDEN
Qooqqut Festivalens program var i år sammensat ud fra temaet ’Sila’, som er et velkendt og flertydigt begreb for vejr, forstand og verdensordenen. Temaet dækker over, at festivalen foregår udenfor - i naturen, som er et sted, hvor man samler føde i bogstavelig forstand. Samtidig kunne man på festivalen samle åndelig føde i et program, som både præsenterede det, vi kender men også det, der ligger udenfor.

Katuaqs direktør Arnakkuluk Jo Kleist fortæller: ”Temaet indeholder samtidig vores ønske om at styrke fællesskabet. Det at være i naturen, er i høj grad noget som vi er sammen om. Vi har derfor lagt ekstra vægt på aktiviteter, der styrker fællesskabet. Og da vi samledes rundt om bålet til fællessang og jam fredag og lørdag aften, kunne man tydeligt mærke, at festivalen havde skabt et stærkt fællesskab på tværs af kunstnere og gæster, børn og voksne. Vi glæder os til at videreføre den særlige ånd til næste års Qooqqut Festival”.

NY SANG KOMPONERET I ET UNIKT SAMARBEJDE
Festivalen inviterede i år musikerne Ulf Fleischer, Thelma Kajsdóttir Lyberth og Teitur Magnússon med ind til Qooqqut, mens festivalpladsen blev bygget op. Formålet var, at musikerne skulle udveksle musik og skabe en fælles koncert i en såkaldt co-lab.

Arrangementschef Camilla Høg fortæller: ”Vi ønskede at undersøge, hvad der kunne komme ud af et samarbejde mellem tre meget forskellige kunstnere. Thelma, Ulf og Teitur tilhører hver deres genrer rent musikalsk og så kommer de fra hver sin generation. Det var skønt at være vidne til deres åbenhed, deres respekt for hinanden og at følge deres inspirerende samarbejde. Det var et rørende øjeblik, da de spillede deres nykomponerede sang, ’Sila’, som er direkte inspireret af temaet og de smukke omgivelser i Qooqqut”.

 WORKSHOPS SOM FORMIDLER, INSPIRERER OG SAMLER
Årets workshopprogram bød på morgenyoga og orienteringsløb med GIF, opvisning i qajaq med de unge grønlandsmestre fra Peqatigiiffik Qajaq Nuuk, husflid med kunsthåndværkere fra Ajagaq, geologisk formidling fra GEUS, foruden grønlandsk og canadisk trommedans, maskedans, workshop om grønlandske urter, børnekunst og genbrugskunst.

Får første gang præsenterede Qooqqut Festival også teater. Familieforestillingen ’Romeo og Julie’ af Asterions Hus (DK) samlede mere end 200 publikum om en fysisk og humoristisk fortolkning af Shakespeares romantiske tragedie.

Årets koncertprogram bestod af: Hans-Ole Amossen, Katuaq Band, Nuka-Alice Lund, Thelma Kajsdóttir Lyberth, Teitur Magnússon (ISL), Sylvia Cloutier (CAN), Ulf Fleischer, Titarnek, QF Co-lab og bød som afslutning alle velkommen til Åben scene, som blev en kæmpe publikumssucces.