Lige midt i byen Nuuk ligger Grønlands Kulturhus Katuaq, meget centralt mellem offentlige bygninger og forretninger. Den karakteristiske bygning er inspireret af det bølgende nordlys og lysets spil i is og sne.

Udefra ligner Katuaq et stort flygel eller et isfjeld, en triangel på Nuuks hovedstrøg med en let bølgende facade af træ og glas.  I bygningens udformning er der hentet inspiration fra det bølgende nordlys og fra lysets spil i is og sne. Arkitekten er det århusianske arkitektfirma Schmidt Hammer & Lassen, DK. Den trekantede bygning er i tre etager plus kælder.

I kulturhuset er der tre "elementer";Hans Lynge Salen, Lillesalen og CaféTuaq bygget som henholdsvis en halvcirkel, firkant og trekant. Katuaq, som på grønlandsk betyder trommestik, åbnede den 15. februar 1997 og afholdte i 2017 sit 20 års jubilæum. Katuaq-Grønlands Kulturhus blev i sin tid skabt i et frugtbart samarbejde mellem Nordisk Ministerråd, daværende Nuuk Kommune og Grønlands Selvstyre. Huset ejes af Katuaq I/S, som består af Grønlands Selvstyre og Kommuneqarfik Sermersooq, som også er tilskudsgivere til den erhvervsdrivende fond Katuaq.

Kunsten findes i alle hjørner af Katuaq. Læs mere om bygningens kunst her.

Hans Lynge Sal

Den storesal er opkaldt efter den grønlandske multikunstner Hans Lynge, der var maler, forfatter og sangskriver. Der kan være plads til 508 publikum, der i det daglige også bruges som biograf.

Arkitekter

Arkitekterne bag huset er Schmidt Hammer og Lassen fra Århus, der vandt Nykreditfondens arkitekturpris efter opførelsen af Katuaq. Denne pris vakte interesse i den internationale arkitekturverden, hvor arkitekturen af Katuaq fik en god omtale i det anerkendte tidsskrift Scandinavian Design og blev året efter sin egen side i International Yearbook of Award winning Architectures. Det er det samme arkitektfirma, der bl.a. står bag den det nationale bibliothek ”Den Sorte Diamant” i KBH, Kunstmuseet Aros og Malmø Live.


Her
 kan du se plantegningen over Katuaq.